Pozornost!

Published on 11/30,2015

 

 Brate, ljubljeni u Hristu!

 Kada sam pročitala poruku o “neprestalnoj molitvi” osećala sam potrebu da kažem:

kada sam bila dete, nisam bila u stanju da zapamtim reči molitve Oče, naš; nisam bila sposobna da mnogo pamtim, već mi je bilo potrebno da zadano gradivo dugo ponavljam da bi bilo šta “spoljašnje” doprlo do mene. Pa ni to ponavljanje nije garantovalo da će moja duša da usvoji nešto što joj je neprihvatljivo, tudje! Moja molitva Gospodu Bogu , Ocu našem je išla svojim rečima i otprilike glasila ovako: Molim te Bože, učini da ... ili pomozi da .. Gospod me je uvek čuo i uvek odgovarao na moju molitvu, koja je bila moje obracanje u krajnje skrušenom stanju, klečeći na kolenima, propraćena suzama iz dubine moje duše i od sveg srca. Obraćala bih se isključivo onda kada sam bila apsolutno nemoćna da bilo šta učinim sa svoje strane, to jest u nuždi. Mnogo kasnije sam saznala da jedna od deset Božijih zapovesti glasi: Ne prizivaj uzalud Ime Gospoda Boga svojega.

 U vreme kada sam bila sposobna da shvatim Gospodnje zapovesti, bila sam spremna i da razumem svu njihovu uzvišenost i pravednost. Pre toga, ja nisam bila za to sposobna, i mnogo mi je žao zbog toga. Tek iza svršenih studija sam saznala za pojam “neprestalna molitva”, koju je apostol Pavle primenjivao i savetovao neznabošcima, ali duboko u sebi verujem da je to odraz grize savesti; to jest da naša svest o ogrehovljenosti nas prisiljava da se sećamo svega onoga što smo pogrešili, da ne bismo ponovo srljali. Stoga to neprekidno moljenje u srcu je zapravo vapaj  duha koji je pao da se Gospod smiluje na nas, da nas pomiluje i spase jer se kajemo. Opet verujem da ne postoji odredjena mera za dozivanje Imena Gospodnjeg (već po osećaju stepena ogrehovljenosti), jer sam Gospod kroz sina svoga Isusa Hrista  saopštava:

 A kad se molite, ne govorite mnogo, kao neznabošci; jer oni misle da će za mnoge reči svoje biti uslišeni.

Vi dakle ne budite kao oni; jer zna otac vaš šta vam treba pre molitve vaše.

Ovako dakle molite se vi:

Oče naš koji (je)si na nebesima,

da se sveti ime tvoje;

Da dodje carstvo tvoje;

da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu;

Hleb nas potrebni daj nam danas;

I oprosti nam dugove naše

kao i mi što opraštamo dužnicima svojim;

I ne navedi nas u napast; no izbavi nas oda zla.

Jer je tvoje carstvo, i sila, i slava vavek. Amin.

                                     Mat. 6, 6,13; Luka 11, 2 i dalje.

Srdačan pozdrav od sestre u Hristu 


Comments

  1. 08/17,2020 | 08:06

    New search engine. - 1000 000$
    Objective end up being know one name which includes a strong fundamentals. Ironically, there is no better a person to take action than currently. Allowing traders to begin and close transactions without any difficulty.
    New search engine. - 1000 000
    If you might be not sure how to speculate money and require to invest to get ahead, don't start investing until realize some rules of the cloths line. Few things are black and white in the investing world, but you avoid major mistakes when you're invest by using some simple guidelines.

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me